Toevallig luisterde ik net vandaag, 17/7/2021, naar het slot van het luisterboek ‘Relato de un náufrago’ – Verhaal van een schipbreukeling van Gabriel García Marquez. https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.172957834.html/verhaal-van-een-schipbreukeling-die-tien-dagen-zonder-eten-of-drinken/Terwijl in Nederland, Duitsland en België mensen, niet allemaal met succes, vechten voor hun leven tegen de wateroverlast. De strijd van de mens tegen het water, een terugkerend thema in de geschiedenis.
Gabriel García Marquez baseerde zijn verhaal op een interview dat hij had met Luis Alejandro Velasco Sanchez. Het enige bemanningslid van een Colombiaans militair schip dat met grote moeite overleefde, nadat hij met acht collega’s overboord was geslagen. Na 10 dagen alleen zonder eten of drinken en geteisterd door haaien bereikte hij in een reddingssloep Colombia. Daar wordt hij als een held beschouwd, omdat hij het doorzettingsvermogen toonde met succes als eenzame mens de strijd tegen het water te voeren.
Marquez moest vanwege de publicatie van dit boek in ballingschap gaan.
Hij bracht de Colombiaanse dictator Gustavo Rojas Pinilla ermee in opspraak. De bemanningsleden sloegen overboord, doordat gesmokkelde electronica het marineschip destabiliseerde. Door zijn publicatie werd dat wereldkundig. De dictator was zo boos over de publicatie, dat hij opdracht gaf El Espectador, de krant waar Marquez werkte te sluiten.