Supergoed Spaans leren

Wil jij graag supergoed Spaans leren? In deze blog geef ik je een aantal tips om dat te bereiken.

Neem Spaanse les

Supergoed Spaans leren

Ten eerste raad ik je aan Spaanse les te nemen. Sommige mensen proberen zonder hulp Spaans te leren, bijvoorbeeld met de gratis app Duolingo. Op zich is Duolingo best een leuke app, maar er wordt enorm veel herhaald. Daardoor ga je heel langzaam naar een volgend level. Je kunt de app natuurlijk naast je lessen gebruiken, hij vormt zeker een mooie aanvulling.

Het fijne van Spaanse les nemen van een goede docent, is dat je uitspraak meteen wordt verbeterd. Allerlei fouten die jij systematisch maakt, pikt die docent eruit. Met een duidelijke uitleg van hoe het wel moet, zodat jij begrijpt hoe het beter kan en de fouten niet herhaalt.

Vraag een gratis kennismakingsles aan

Verder zijn er maar weinig mensen die het lang volhouden als autodidact te leren. Een goede cursus zorgt vaak voor een stok achter de deur om het huiswerk te maken en het langer vol te houden. Bovendien biedt een cursus je structuur en een goede opbouw. Met de hulp van een gekwalificeerde docent kan je supergoed Spaans leren.

Oefen de verschillende vaardigheden

Veel mensen willen graag vloeiend Spaans leren spreken. Om dat te bereiken is het belangrijk te oefenen met alle vaardigheden, dus lezen, schrijven, luisteren en spreken. Met als uiteindelijke doel soepel in het Spaans te gaan communiceren. Het oefenen met lezen en schrijven is belangrijk om een duidelijk woordbeeld te krijgen. Luisteren gaat altijd vooraf aan spreken, zodat je de juiste uitspraak aanleert. Door hier allemaal mee te oefenen, leer je dus supergoed Spaans.

Leer woorden in hun context

Lijsten losse woorden leren heeft niet zo heel veel zin. Er zijn woorden met dezelfde Nederlandse vertaling, die op verschillende manieren worden gebruikt. Het is handig er dan meteen bij te leren in welke situaties je een woord gebruikt. Bv: alstublieft is “por favor” of “tenga”, maar die zijn niet uitwisselbaar. Andersom zijn er ook woorden die in een andere context of met een andere intonatie opeens iets heel anders betekenen. Bv: “tío” betekent “oom”, maar kan ook betekenen: “geweldige vent” of “vervelende kerel”.

Begin met Spaans- Nederlands woorden en uitdrukkingen te leren, daarna pas Nederlands-Spaans. Focus op de woorden die je nog niet goed kent.

Oefen regelmatig

Hoe vaker je oefent, des te vaker stimuleer je je geheugen om je kennis van het Spaans weer te activeren. Daardoor gaat alles steeds soepeler.

Herhaal regelmatig wat je al hebt geleerd, zodat die kennis in stand blijft.

Onderzoek of er een bepaald deel van de dag is, waarop je extra geconcentreerd en alert bent. als je dan Spaans gaat studeren, zal het rendement hoger liggen, dan op een andere tijd.

Zorg dat je Spaans staat als een huis

Bouw je kennis van de grammatica zorgvuldig op. Leer eerst de tegenwoordige tijd van de werkwoorden en daarna pas de verleden tijden, de toekomende tijden en de aanvoegende wijs (subjuntivo). Als je dit allemaal tegelijkertijd probeert te leren, verlies je het overzicht en dat is zonde van je moeite.

Wees niet bang om fouten te maken

Native speakers maakten als kind ook fouten, terwijl ze nu supergoed Spaans spreken

De grootste fout die je kunt maken, is het Spaans niet durven gebruiken. Als je maar probeert te leren van je fouten, is fouten maken helemaal niet erg. Schrijf al je vragen en twijfels op, probeer eerst zelf de antwoorden te vinden en neem de rest mee naar de Spaanse les.

Als een vraag of opdracht heel moeilijk is, maak en leer dan eerst het andere huiswerk. Heb je nog tijd over? Dan probeer je het nog even. Het is zonde je tanden stuk te bijten op een oefening, terwijl je daardoor niet meer aan de rest van het huiswerk toekomt.

Waarnemen en imiteren

Luister en kijk goed hoe deze taal wordt uitgesproken en let daarbij op de intonatie. Als je dit succesvol imiteert, ga je snel vooruit. Een beetje overdrijven kan geen kwaad. Zo zal je supergoed Spaans leren. Op Youtube , de Spaanse tv en radio en Netflix vind je veel oefenmateriaal. Zet bij voorkeur de ondertiteling van films in het Spaans aan. Een leuke website is https://www.tíoSpanish.es

Als je naar Spaanstalige liedjes luistert, zoek de tekst er dan bij, vertaal hem en probeer mee te zingen.

Probeer, eerst op bekend terrein en als je eraan gewend bent op onbekend terrein de Spaanstalige navigatie in de auto te gebruiken.

Verdiep je in Spaanssprekende landen

Spaans is een wereldtaal, ongeveer 580 miljoen mensen spreken Spaans in 21 landen. Als je je verdiept in de rijke cultuur en geschiedenis van de landen waar Spaans wordt gesproken, zal je het Spaans makkelijker leren. Zeker als je daarvoor Spaanstalige informatie gebruikt.

Leer bij voorkeur maar één (Romaanse) taal tegelijk

In sommige situaties, bijvoorbeeld op de middelbare school, leer je tegelijkertijd meerdere talen. Als je het zelf kunt bepalen, raad ik je aan je in een periode te concentreren op het Spaans. Zeker wanneer je naast het Spaans andere talen die uit het latijn voortkomen probeert te leren, kan dat tot verwarring leiden. Dus Frans, Italiaans, Portugees en Roemeens kan je beter op een later moment gaan leren. Dat komt doordat deze talen nogal op elkaar lijken.

Leer woorden die met elkaar te maken hebben herkennen

Er zijn veel woorden die qua betekenis verwantschap vertonen. Als je dat in de gaten krijgt, begrijp je al veel meer. Een voorbeeld: comer= eten, lunchen; comida= maaltijd, warme lunch; comestibles= levensmiddelen; comedor= eetkamer, eetzaal; comilón= gulzigaard, smulpaap

Supergoed Spaans lezen

Begin met Spaans lezen met kinderboeken met veel illustraties. Op Youtube vind je ook audiolibros para niños, luisterboeken voor kinderen. Als je zoekt op “con letra” of “subtitulado”, krijg je ze met ondertiteling te zien.

Daarna kan je kiezen voor Easy Readers en andere boekjes voor cursisten.

Als je goed op de hoogte bent van het internationale nieuws, kan je het Spaanstalige internationale nieuws in kranten als BBC Mundo, El País, El Mundo al makkelijker volgen.

Een leuke en lekkere manier om je Spaans en het gebruik van de gebiedende wijs te oefenen, is koken van Spaanstalige recepten.

Doe spelletjes in het Spaans

Zo kun je al spelend supergoed Spaans leren

Super goed Spaans leren
Spaanse spelletjes

Je kunt in het Spaans kwartetten, bv. met het kwartet van Scala Spellen of van ¡Qué guay!

Het spel “Wie is het?” of Memory of een sport kun je ook doen, terwijl je Spaans met elkaar spreekt.

De mooie dobbelstenen van Rory’s Story Cubes kun je gebruiken om te oefenen met woorden en verhaaltjes in het Spaans vertellen.

Zo leer je op een speelse manier supergoed Spaans!

Culturele informatie

Het internationale Instituto Cervantes heeft een tweetalige nieuwsbrief met culturele informatie.

Vraag een gratis kennismakingsles aan